Derdehands rook: onzichtbaar gevaar met grote gevolgen’

7 september 2020


In de nieuwe animatie derdehands rook voor zorgprofessionals zien we hoe giftige rookdeeltjes neerslaan op kleding, huid en haren. Zo krijgt het kind van de ouder die buiten rookt nog steeds schadelijke stoffen uit tabaksrook binnen. “Derdehands rook is een onzichtbaar gevaar met grote gevolgen”, stelt een kinderarts na het zien van de animatie. De animatie roept zorgprofessionals op om ouders te informeren over derdehands rook. Dit kan ouders motiveren om te stoppen met roken. Daarnaast benadrukt de animatie dat het belangrijk is om als zorgprofessional zelf ook rookvrij te zijn. We zien hoe een rokende zorgprofessional derdehands rook mee naar binnen neemt, waar het vervolgens door kinderen ingeademd wordt. “De animatie liet mij zien dat het echt van het groot belang is om te stoppen. Niet alleen voor mij zelf, maar zeker ook omdat ik met kinderen werk”, vertelt een medewerker uit de kinderopvang. De animatie sluit af met een verwijzing naar ikstopnu.nl/rookvrijeouders, waar ouders aangemeld kunnen worden voor telefonische coaching. Ook verwijst de animatie naar ikstopnu.nl voor zorgprofessionals die zelf willen stopen met roken.
Bekijk de nieuwe animatie over derdehands rook voor zorgprofessionals en deel ‘m met collega’s. Meer informatie en materialen? Ga naar de website Rookvrije Start. Hier vind je ook een filmpje over derdehands rook specifiek voor ouders.

Bekijk de film:


Lees ook

14 november 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - terugblik Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Kansrijke Start bestond afgelopen week 5 jaar. In deze 5 jaar zijn in heel Nederland lokale coalities aan de slag...
31 oktober 2023
Preventie

ZwangerWijzer volledig vernieuwd

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap d.m.v. het invullen van een online vragenlijst.
26 oktober 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - 30 oktober - 3 november: week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Van 30 oktober t/m 3 november viert het actieprogramma Kansrijke Start de jubileumweek Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! In deze...