CenteringZorg tijdens de zwangerschap bespaart zorgkosten

17 maart 2021

Uit een economische evaluatie van TNO blijkt dat CenteringZorg (CenteringPregnancy) tijdens de zwangerschap leidt tot beter gezondheidsgedrag waardoor zorgkosten in de toekomst worden bespaard. Tussen 2013 en 2016 hebben het LUMC en TNO onderzoek gedaan naar de effecten van CenteringZorg. Met deze resultaten is recent berekend wat de effecten zijn op toekomstige zorgkosten. Uit het onderzoek bleek dat meer vrouwen stoppen met roken, minder vrouwen alcohol gebruiken 6 weken na de bevalling, meer vrouwen starten met borstvoeding en minder vrouwen hoge bloeddruk-problemen hebben tijdens de zwangerschap.

In de economische evaluatie zijn de kosten van CenteringZorg tijdens de zwangerschap afgezet tegen de minimale opbrengsten van meer borstvoeding, minder zwangerschapshypertensie en minder roken. Elke Centering-zwangere levert op de langere termijn een besparing van €76 op in zorgkosten blijkt uit het onderzoek.
Lees het hele TNO rapport

Over CenteringZorg

In 2012 is deze vorm van zorg in Nederland geïntroduceerd. Met deze vorm van zorg krijgen zwangere vrouwen en hun partners verloskundige zorg in een groep. Naast de gewone medische controles is er veel ruimte voor gesprekken over leefstijlkeuzen, voorbereiding op het ouderschap en voeding. De deelnemers leren van elkaars inzichten en ervaringen. Bovendien ontstaat er een sociaal netwerk waar veel nieuwe moeders baat bij hebben. In Nederland bood in 2019 bijna 30% van de verloskundige praktijken CenteringZorg aan. Bij deze praktijken nam ongeveer 30% van de zwangere vrouwen hieraan deel.


Lees ook

1 juni 2023
Cliëntparticipatie

Informatiebijeenkomst pilot geboortezorgplan

Geboortezorgpartijen zijn bezig met het ontwikkelen van een format voor
10 mei 2023
Cliëntparticipatie

Deel je ervaringen met Samen Beslissen in de geboortezorg

Doe mee aan het onderzoek naar Samen Beslissen in de geboortezorg en vul de vragenlijst in.
2 mei 2023
Cliëntparticipatie

Een nieuwe visie op regionale cliëntenparticipatie

Het Buikencollectief en Patiëntfederatie Nederland gaan een visie ontwikkelen over regionale cliëntparticipatie in de geboortezorg. Daarvoor vragen ze hulp van de zorgverleners die zich bezighouden met invulling van cliëntparticipatie in de regio. Help je mee? Deel je ervaringen en wensen en vul de vragenlijst in.