Wil je ook werken met de 3 goede vragen?

24 februari 2020

Binnen de zorg is al veel aandacht voor shared decision making, oftewel Samen Beslissen. Zowel zorginstellingen als patiëntenorganisaties hebben het begrip opgenomen in hun strategische doelstellingen. De 3 goede vragen zijn een eenvoudige manier om hier praktische invulling aan te geven. De ervaringen tot dusver laten zien dat 3 goede vragen bijdraagt aan een uitnodigende houding van professionals. Patiënten voelden zich serieus genomen en hadden het gevoel te mogen meepraten. 3 goede vragen hielp de deelnemers om zich bewust te worden van de eigen keuzemogelijkheden.

De Patientenfederatie stimuleert al jaren het gebruik van de 3 goede vragen in de gezondheidszorg. Samen met de projectleiding van het BUZZ-project en CPZ hebben zij de 3 goede vragen folder aangepast voor de geboortezorg met voorbeelden en illustraties.

Over de 3 goede vragen folder

Doel van de folder is dat de patiënt/client zich ervan bewust wordt dat hij/zij ook zelf vragen kan stellen. De 3 vragen, die zijn overgenomen uit een beproefde buitenlandse methode in de zorg, zijn (zie ook https://3goedevragen.nl/):

  • Wat zijn de mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Inmiddels staat de aangepaste folder op de website van ‘de 3 goede vragen’. Er is een apart onderdeel toegevoegd voor de geboortezorg. Kijk hier voor de informatie 3GV over zwangerschap en hier voor de verschillende digitale materialen voor gebruik door zorgprofessionals in de dagelijkse praktijk.

VSV’s en zorgverleners gezocht voor toepassing in de praktijk

Samen met de patientenfederatie en de projectleiding van het BUZZ-project ondersteunt het CPZ de toepassing van 3 goede vragen in de geboortezorg. We zijn op zoek naar VSV’s en zorgverleners die willen werken met het instrument in hun regio. Ben je geïnteresseerd in de toepassingen van de 3 Goede Vragen? Laat het ons weten door een mail te sturen naar annekewiggers@collegepz.nl.


Lees ook

3 juni 2024
Cliëntparticipatie

Aanvraag nieuw advies Vitamine K

Staatssecretaris Van Ooijen heeft de Gezondheidsraad gevraagd opnieuw te bezien wat de beste toedieningsvorm zou zijn van vitamine K bij...
28 maart 2024
Cliëntparticipatie

Publiekswebsite over gezond zwanger worden

Op www.strakszwangerworden.nl staat veel informatie over belangrijke onderwerpen die met gezond zwanger worden te maken hebben. Ook kunnen mensen met een kinderwens...
28 november 2023
Cliëntparticipatie

Terugblik informatiebijeenkomst voor VSV bestuurders – 23 november

Donderdag 23 november van 16.00 tot 17.30 uur organiseerden wij in samenwerking met de Federatie van VSVS’s een online informatiebijeenkomst....