Wil je ook werken met de 3 goede vragen?

24 februari 2020

Binnen de zorg is al veel aandacht voor shared decision making, oftewel Samen Beslissen. Zowel zorginstellingen als patiëntenorganisaties hebben het begrip opgenomen in hun strategische doelstellingen. De 3 goede vragen zijn een eenvoudige manier om hier praktische invulling aan te geven. De ervaringen tot dusver laten zien dat 3 goede vragen bijdraagt aan een uitnodigende houding van professionals. Patiënten voelden zich serieus genomen en hadden het gevoel te mogen meepraten. 3 goede vragen hielp de deelnemers om zich bewust te worden van de eigen keuzemogelijkheden.

De Patientenfederatie stimuleert al jaren het gebruik van de 3 goede vragen in de gezondheidszorg. Samen met de projectleiding van het BUZZ-project en CPZ hebben zij de 3 goede vragen folder aangepast voor de geboortezorg met voorbeelden en illustraties.

Over de 3 goede vragen folder

Doel van de folder is dat de patiënt/client zich ervan bewust wordt dat hij/zij ook zelf vragen kan stellen. De 3 vragen, die zijn overgenomen uit een beproefde buitenlandse methode in de zorg, zijn (zie ook https://3goedevragen.nl/):

  • Wat zijn de mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Inmiddels staat de aangepaste folder op de website van ‘de 3 goede vragen’. Er is een apart onderdeel toegevoegd voor de geboortezorg. Kijk hier voor de informatie 3GV over zwangerschap en hier voor de verschillende digitale materialen voor gebruik door zorgprofessionals in de dagelijkse praktijk.

VSV’s en zorgverleners gezocht voor toepassing in de praktijk

Samen met de patientenfederatie en de projectleiding van het BUZZ-project ondersteunt het CPZ de toepassing van 3 goede vragen in de geboortezorg. We zijn op zoek naar VSV’s en zorgverleners die willen werken met het instrument in hun regio. Ben je geïnteresseerd in de toepassingen van de 3 Goede Vragen? Laat het ons weten door een mail te sturen naar annekewiggers@collegepz.nl.


Lees ook

10 mei 2023
Cliëntparticipatie

Deel je ervaringen met Samen Beslissen in de geboortezorg

Doe mee aan het onderzoek naar Samen Beslissen in de geboortezorg en vul de vragenlijst in.
2 mei 2023
Cliëntparticipatie

Een nieuwe visie op regionale cliëntenparticipatie

Het Buikencollectief en Patiëntfederatie Nederland gaan een visie ontwikkelen over regionale cliëntparticipatie in de geboortezorg. Daarvoor vragen ze hulp van de zorgverleners die zich bezighouden met invulling van cliëntparticipatie in de regio. Help je mee? Deel je ervaringen en wensen en vul de vragenlijst in.
22 maart 2023
Cliëntparticipatie

Intervisie toolkit: Samen vormgeven aan integrale geboortezorg

In deze toolkit vind je informatie, voorbeelden en hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan als multidisciplinaire leer- en verbetergroep met je collega’s en cliënten.