Zwangerschap en Covid-19: kennis en onderzoek

Op deze pagina delen we the lessons learned over Covid-19 en zwangerschap. Er worden momenteel meerdere (wetenschappelijke) onderzoeken uitgevoerd naar dit thema. Zodra resultaten bekend zijn, zullen we deze hier ook delen. Missen we een belangrijk onderzoek? Laat het ons alsjeblieft weten!

UMCG betrokken bij groot onderzoek naar zwanger zijn tijdens corona

Een grote studie naar de zorg rondom de zwangerschap tijdens de coronapandemie en de beleving daarvan, kan rekenen op deelname van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Klik op dit vlak voor meer informatie.

Zwanger in coronatijd: wat zijn de risico’s?

Heeft de covid-19-pandemie de zorg voor zwangere vrouwen beïnvloed? Volgens een studie van The Lancet Global Health, moet het antwoord ‘ja’ zijn. Maar dan gaat het vooral om de zorg in lage- en middeninkomenslanden. In het reviewartikel zijn de gegevens van veertig onderzoeken in zeventien landen geanalyseerd: ruim 6 miljoen zwangerschappen. Alle geïncludeerde onderzoeken vergeleken zwangerschapsuitkomsten tijdens en vóór de pandemie.

Lareb studie – Covid-19 vaccinatie tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Moeders van Morgen doet onderzoek naar Covid-19 vaccinaties tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Zo wordt er gekeken naar de bijwerkingen van vaccinatie bij de moeder en naar de effecten van vaccinatie op zwangerschapsuitkomsten. Ook worden mogelijke effecten van vaccinatie op de borstvoeding bestudeerd. Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, vraagt zwangere vrouwen om hun ervaringen met geneesmiddelen en vaccins te delen om hierover meer kennis te genereren.

Publicatie onderzoek over bijwerkingen van COVID-19 vaccinatie.

Analyse tienduizenden vroeggeboorten: minder prematuren tijdens corona

Na de eerste coronamaatregelen op 9 maart zijn in Nederland significant minder baby’s te vroeg ter wereld gekomen. Dat blijkt uit een analyse van het Erasmus MC in samenwerking met het RIVM.

Midwifery Science Amsterdam UMC – SARS-CoV-2 infection in pregnancy during the first wave of COVID-19 in the Netherlands

Objective: Description of characteristics, risk factors, management strategies and maternal, obstetric and neonatal outcomes of SARS-CoV-2 infected pregnant women in the Netherlands.

Onderzoek naar vroeggeboorten tijdens eerste lockdown

Onderzoek naar de vroeggeboortecijfers (<32 weken en <28 weken) tijdens de eerste COVID-19 lockdown in 2020 in Nederland. De resultaten toonden onder andere dat de daling bij eenlingen uitsluitend kwam door minder iatrogene (medisch geïndiceerde) vroeggeboortes, en niet zozeer de spontane vroeggeboortes.

Eurocat-onderzoek

UMCG en Eurocat Nederland gaan als onderdeel van Eurocat International, verder onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus bij zwangere vrouwen.

Midwifery Science Amsterdam UMC – Radboud UMC – Groningen UMC

De Coronacrisis heeft veel gevolgen voor de geboortezorg. Lees meer over de WAAG Studie.

ACCESS (vACcine Covid-19 monitoring ReadinESS)

Het nieuwe EMA-project richt zich specifiek op Covid-19 tijdens de zwangerschap en de mogelijke effecten van medicijnen. 

Interview Miriam Sturkenboom, NRC

Tilburg Universiteit en het Baby and Child Research Center van het Radboudumc

De COPE-study doet wetenschappelijk onderzoek naar ervaringen rondom de Corona-uitbraak bij mannen en vrouwen met een kinderwens, in verwachting van een baby of recent bevallen van een baby.

Lareb studie borstvoeding en
Corona

Wat voor invloed heeft het coronavirus op de manier waarop vrouwen omgaan met hun zwangerschap en borstvoeding? Om dat in kaart te brengen doet Bijwerkingencentrum Lareb met België, UK, Ierland, Zwitserland en Noorwegen een onderzoek.

COVID-19 positieve zwangeren in NethOSS

Per 1 maart 2020 is NethOSS gestart met de registratie van COVID-19 positieve zwangeren in Nederland.