Home Zwangerschap en Covid-19: kennis en…

Zwangerschap en Covid-19: kennis en onderzoek

Op deze pagina delen we the lessons learned over Covid-19 en zwangerschap. Er worden momenteel meerdere (wetenschappelijke) onderzoeken uitgevoerd naar dit thema. Zodra resultaten bekend zijn, zullen we deze hier ook delen. Missen we een belangrijk onderzoek? Laat het ons alsjeblieft weten!

UMCG betrokken bij groot onderzoek naar zwanger zijn tijdens corona

Een grote studie naar de zorg rondom de zwangerschap tijdens de coronapandemie en de beleving daarvan, kan rekenen op deelname van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De University of Queensland (Australië) leidt de studie op internationaal niveau. In Nederland staan gynaecoloog Sanne Gordijn en medisch-maatschappelijk werker Jet van de Hulst van het UMCG vooraan. De onderzoekers willen weten wat de impact van de coronapandemie is op het psychosociale welzijn van zwangere of pas bevallen vrouwen. Dit meldt het UMCG. Mocht er in de toekomst nog een pandemie zijn, dan wil de wereldwijde geboortezorg daarop voorbereid zijn. Daarom willen de onderzoekers nu van vrouwen weten hoe ze de verloskundige, gynaecologische zorg, bevallingszorg en kraamzorg hebben ervaren. Dit willen ze weten van zwangeren, recent bevallen vrouwen en van vrouwen die hun (vroegtijdig) kindje hebben verloren.Wereldwijd onderzoek Dat zwangere vrouwen zich zorgen maken over hun geboorteplan, weten de onderzoekers. Ook mijden ze zorgverleners vaker uit angst voor blootstelling aan het coronavirus en zijn er zorgen over borstvoeding en de zorg aan hun pasgeborenen. Maar wat de verdergaande mentale en psychosociale gevolgen zijn, is nog weinig over bekend. En daar moet het onderzoek dat wereldwijd wordt gesteund door gynaecologen, verloskundigen en patiëntenorganisaties verandering in brengen.

Zwanger in coronatijd: wat zijn de risico’s?

Heeft de covid-19-pandemie de zorg voor zwangere vrouwen beïnvloed? Volgens een studie van The Lancet Global Health, moet het antwoord ‘ja’ zijn. Maar dan gaat het vooral om de zorg in lage- en middeninkomenslanden. In het reviewartikel zijn de gegevens van veertig onderzoeken in zeventien landen geanalyseerd: ruim 6 miljoen zwangerschappen. Alle geïncludeerde onderzoeken vergeleken zwangerschapsuitkomsten tijdens en vóór de pandemie.

Analyse tienduizenden vroeggeboorten: minder prematuren tijdens corona

Na de eerste coronamaatregelen op 9 maart zijn in Nederland significant minder baby’s te vroeg ter wereld gekomen. Dat blijkt uit een analyse van het Erasmus MC in samenwerking met het RIVM.

Midwifery Science Amsterdam UMC – SARS-CoV-2 infection in pregnancy during the first wave of COVID-19 in the Netherlands

Objective: Description of characteristics, risk factors, management strategies and maternal, obstetric and neonatal outcomes of SARS-CoV-2 infected pregnant women in the Netherlands.

Eurocat-onderzoek

UMCG en Eurocat Nederland gaan als onderdeel van Eurocat International, verder onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus bij zwangere vrouwen.

Midwifery Science Amsterdam UMC – Radboud UMC – Groningen UMC

De Coronacrisis heeft veel gevolgen voor de geboortezorg. Lees meer over de WAAG Studie.

ACCESS (vACcine Covid-19 monitoring ReadinESS)

Het nieuwe EMA-project richt zich specifiek op Covid-19 tijdens de zwangerschap en de mogelijke effecten van medicijnen. 

Interview Miriam Sturkenboom, NRC

Tilburg Universiteit en het Baby and Child Research Center van het Radboudumc

De COPE-study doet wetenschappelijk onderzoek naar ervaringen rondom de Corona-uitbraak bij mannen en vrouwen met een kinderwens, in verwachting van een baby of recent bevallen van een baby.

Lareb studie borstvoeding en
Corona

Wat voor invloed heeft het coronavirus op de manier waarop vrouwen omgaan met hun zwangerschap en borstvoeding? Om dat in kaart te brengen doet Bijwerkingencentrum Lareb met België, UK, Ierland, Zwitserland en Noorwegen een onderzoek.

COVID-19 positieve zwangeren in NethOSS

Per 1 maart 2020 is NethOSS gestart met de registratie van COVID-19 positieve zwangeren in Nederland.