Cursus Zwanger, bevallen, een kind (preventie)

Samenwerkende expertise
In de multidisciplinaire cursus Zwanger, Bevallen, een Kind bereiden aanstaande ouders zich samen voor op de bevalling én op het ouderschap. Deze praktische en actieve cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten van twee uur voor de geboorte en één bijeenkomst na de geboorte. Het eerste uur komen onderwerpen aan de orde over de zwangerschap, contact met de baby (hechting), bevalling, ouderschap en kraamtijd. De interactieve bijeenkomsten worden verzorgd door een jeugdverpleegkundige, lactatiekundige en verloskundige. De rol van de partner voor, tijdens en na de bevalling heeft een belangrijke plaats. De bijeenkomsten sluiten aan bij vragen en behoeften van aanstaande ouders.

Ook voor vrouwen en mannen onderling

Het tweede uur is voor de zwangere vrouwen en bestaat uit gerichte bewegingsoefeningen. De partners zijn tijdens dit uur een aantal keer welkom en worden actief betrokken bij de oefeningen. Daarnaast is er tweemaal een vaderbijeenkomst gepland tijdens het tweede uur. Onder leiding van een ervaren vadercoach wordt gesproken over belangrijke veranderingen in je leven wanneer je vader wordt.

Na de bevalling
Alle ouders zijn met hun kind welkom. Daarbij ligt de nadruk op het uitwisselen van ervaringen en worden onderwerpen besproken die te maken hebben met het contact tussen ouders en kind en de nieuwe rol als ouders.

Doel
Het doel van de cursus is het stimuleren van een gezonde ontwikkeling van het (ongeboren) kind, door fysieke, psychische en psychosociale problemen van (aanstaande) ouders te voorkomen.

De cursus is theoretisch erkend door de Databank Effectieve Interventies.

Zwanger, bevallen, een kind