Folder geboortezorg in Nederland

Zorgverleners in de geboortezorg hebben afspraken gemaakt over hoe ze met elkaar samenwerken. En met de zwangere en haar partner. Om haar en de baby de best mogelijk zorg te geven.  Dat noemen we integrale geboortezorg. Die zorg moet afgestemd zijn op de wensen en keuzes van de zwangere. Het is heel belangrijk dat de zwangere en haar partner betrouwbare, volledige en begrijpelijke informatie krijgt. Zodat ze voor zelf de beste keuzes kunnen maken. Zorgverleners kunnen daarbij helpen.

In de folder geboortezorg in Nederland kun je lezen wat de afspraken zijn die de zorgverleners in Nederland hebben gemaakt. En welke zorg je kunt verwachten. Vanaf het moment dat je graag zwanger wilt worden tot 6 weken na de bevalling.  Je leest ook wat je zelf kunt doen. En je krijgt tips om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt voor jou en je baby. Klik hier voor de folder.

Over de zorgstandaard

Op 30 juni 2016 is de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg opgenomen in het Register van het Zorginstituut. Onder regie van de Patiëntenfederatie is er, met vertegenwoordiging vanuit branche- en beroepsverenigingen: Bo Geboortezorg, KNOV, NBvK, NVK, NVOG, Stichting Kind & Ziekenhuis en CPZ, hard gewerkt aan een cliëntversie van de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg.

De zorgstandaard is geschreven voor en door zorgverleners. Er wordt veel medische vaktaal in gebruikt waardoor de zorgstandaard voor veel cliënten moeilijk leesbaar is. Het is van belang deze informatie op een toegankelijke en begrijpelijke manier te presenteren waardoor de cliënt beter mee kan denken en participeren in de zorg die zij ontvangen. In deze digitale folder leest de cliënt hoe de geboortezorg in Nederland geregeld is en welke rol de cliënt (en haar partner) daarin zelf hebben.  De cliënt vindt in de folder een overzicht van de keuzes die ze heeft in elke fase van de zwangerschap en krijgt tips om de zorg naar haar wensen en behoeften te organiseren.

De content van deze digitale folder Geboortezorg in Nederland is samen met de content van de folder Zwanger! gebruikt voor de website www.allesoverzwanger.nl. Deze website is bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden en hun partners.