Webinar Pharos: zorgpadentool ‘Professionals rondom de eerste duizend dagen’

De eerste duizend dagen in het leven van een kind hebben veel effect op de gezondheid – nu en later. Daarom is het belangrijk dat professionals snel hulp inschakelen wanneer een (aanstaande) ouder ondersteuning nodig heeft. Maar naar wie moet je verwijzen voor welke hulp? Die vraag wordt nu per gemeente beantwoord in de nieuwe zorgpadentool van Kansrijke Start. 

Gezondheidsverschillen kunnen voorkomen worden door op tijd passende zorg en ondersteuning te bieden. Op tijd begint vroeg; al tijdens de zwangerschap begint het werken aan een goede gezondheid. Maar hoe je een (aanstaande) ouder met een zorgvraag het beste helpt, verschilt per gemeente. In elke gemeente zijn er namelijk andere zorgverleners, ondersteuners, samenwerkingsafspraken en contactpersonen.

 Snel de juiste hulp vinden

Door die wisselende samenwerkingsafspraken zijn zorgverleners veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste contactpersoon. Daarom zijn onder het Actieprogramma Kansrijke Start nieuwe zorgpaden ontwikkeld die snelle doorverwijzing mogelijk maken – naar welke professional dan ook. Ieder zorgpad geeft antwoord op de vragen:
Welke lokale ondersteuning is er beschikbaar?
 Welke samenwerkingsafspraken zijn er lokaal gemaakt?
 Wie verleent de ondersteuning en wat zijn de contactgegevens?

 Met deze zorgpaden kan een verloskundige bijvoorbeeld terugvinden naar welke lokale verslavingsspecialist hij/zij kan verwijzen als ze werkt met een zwangere vrouw die drugs gebruikt. De zorgpaden zorgen voor praktisch overzicht. Zo kunnen professionals sneller passende zorg en ondersteuning vinden in de woonplaats van de zwangere.

 Altijd actuele informatie

Zorgpaden zijn bedoeld voor professionals in de eerste, tweede en derde lijn, waaronder verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden en JGZ-medewerkers. Deze professionals werken onder hoge tijdsdruk, en moeten snel de juiste informatie vinden. Daarom zorgen gemeenten dat zorgpaden juiste, actuele informatie bevatten.

 Als zorgprofessional kies je gemakkelijk het juiste zorgpad in de gewenste gemeente. Daar vind je de informatie waarmee je (aanstaande) ouders de gewenste ondersteuning kunt bieden. Bij elk thema staat een stroomdiagram met daaronder toelichting over samenwerkingsafspraken, beschikbare hulpverlening en contactgegevens. De zorgpadentool vind je hier.

 Meer uitleg tijdens webinar op vrijdag 10 juni aanstaande

Wil je meer weten over de zorgpadentool, en hoe je hem als professional gebruikt? Kom dan naar het webinar dat door Pharos wordt georganieerd op 10 juni aanstaande van 15:00 tot 16:30 uur.

Aanmelden kan via: deze link

 

Na aanmelding ontvang je enkele dagen voor aanvang van het webinar de Zoom-link per mail.

Aanmelden evenement

Praktische info

Datum: 10 juni 2022
Tijd: 15:00 - 16:30
Aanmelden evenement

Deel dit evenement