Alcohol- en drugsgebruik

Dat fors alcoholgebruik tijdens de zwangerschap schadelijk is lijkt algemeen bekend. Maar ook sociaal drinken is niet zonder risico. Sterker nog: het is niet mogelijk om voor de consumptie van alcoholhoudende dranken een veilige ondergrens vast te stellen, waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat er geen effect is op de vrucht en op de zwangerschap. 

Risico’s van alcoholgebruik bij conceptie, zwangerschap en borstvoeding  

Ditzelfde geldt voor het gebruik van tabak en drugs: het advies moet zijn tijdens de zwangerschap af te zien van deze genotmiddelen. Het is beter voor de gezondheid van de moeder en haar (ongeboren) kind. 

De interventie “Negen maanden niet”is een gratis onlinecursus voor zwangere vrouwen die alcohol gebruiken, ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en de Universiteit Maastricht. Door “Negen maanden niet” leren zwanger en meer over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ook krijgen ze advies zelfstandig het alcoholgebruik te minderen of te stoppen. 

Een stappenplan voor verloskundigen hoe om te gaan met zwangere vrouwen en drugsgebruik (alleen voor KNOV-leden) 

Samenwerkingsprotocol voor veiligheid van het (ongeboren) kind van een moeder met een verslaving in Drenthe. Zie ook Samenvatting zwangerschap en verslaving verwijzers

Het VSV Groningen Stad & Ommeland, VSV Martini en GGD Groningen hebben een zorgpad ontwikkeld voor verslaving van alcohol en drugs in de zwangerschap voor zowel de eerste – als tweede- en derdelijn. Zie het overzicht van zorgpaden Groningen

Content