Vraag

Wie draagt de medische zorg voor de gezonde kraamvrouw in het ziekenhuis?

Op 6 juni 2017 - 16:45 geplaatst door

Beste collega's

In het kader van gezinsgerichte zorg komt het steeds vaker voor dat de kraamvrouw in de eerste week opgenomen wordt/blijft in het Rijnstate (op kraamafdeling danwel kinderafdeling, in de toekomst zal dit het VrouwKindCentrum zijn), zonder dat zij nog een medische indicatie daarvoor heeft (betreft een gezonde kraamvrouw).

Wij zijn benieuwd hoe in andere VSV's gezorgd wordt voor de gezonde kraamvrouw in het ziekenhuis. 

Wat is het beste voor de kraamvrouw? Zorg door 1e lijns verloskundige of 2e lijns verloskundige? Wat is praktisch? Wat is haalbaar? Sommige 1e lijns verloskundigen hebben hun werkgebied niet dicht bij ons ziekenhuis.

We willen graag eenduidige afspraken, VSVbreed, niet per praktijk een andere afspraak.   

Welk VSV heeft voor de zorg voor de gezonde kraamvrouw een protocol?

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

groeten van Sabien

Trefwoorden: gezonde kraamvrouw
Fijn dat je mee wilt denken! Maak alsjeblieft eerst een account aan of log nu in.
 • In VSV Gooi en Vecht blijft deze kraamvrouw 1ste lijn. Haar eigen verloskundige komt net als thuis voor de kraambezoeken naar het ZH. Verpleging overlegd dus ook met de eigen verloskundige bij zorgen of vragen. De kraamvrouw wordt ook niet opgenomen maar verblijft op een zgn. gastbed. Kind is meestal verantwoordelijkheid/ opname kinderarts.

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om te reageren dien je eerst in te loggen.

  Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
  Klinisch verloskundige

  Beste Maria. Dank voor je reactie! In onze regio is jullie werkwijze ook besproken maar voor sommige verloskundigenpraktijken organisatorisch wat lastig omdat hun werkgebied wat verder van het ziekenhuis ligt.

  Hoe gaat het bij jullie als iemand in 2e lijn bevallen is? Wanneer wordt zij dan gezonde kraamvrouw? En draagt 2e lijn de pte dan over aan 1e lijn? 

  Krijgt de gastkraamvrouw wel verpleegkundige zorg of wordt dat gedaan door externe kraamzorginstantie

  In ons ziekenhuis wordt gerapporteerd in verpleegkundig dossier (EPD) maar de 1e lijns verloskundige heeft daarin geen toegang. Hoe zorgen jullie dat de verloskundige wel de benodigde info krijgt? Mondeling via verpleging? Of via kraamdossier zoals thuis?

  Bedankt voor je moeite alvast Maria!

   

  groeten Sabien

  Verloskundige 1ste lijn, Praktijkhouder

  Beste Sabien, 

  als iemand medisch bevalt, en moet blijven, blijft zij medisch totdat ze naar huis komt/komen. (Als de moeder moet blijven op medische gronden, wordt de baby mee opgenomen hoewel die ip gezonde zuigeling is, maar dat is organisatorisch lastig mbt de zorg)

  Als er sprake is van een gezonde kraamvrouw wordt de zorg gegeven door de verpleging van het ZH, die het kraamdossier van thuis gebruikt.

  en qua de organisatie voor praktijken,  misschien kunnen de kraambedvisites gecombineerd worden met poliklinische bevallingen, of kunnen praktijken hun ziekenhuis bezoekjes bundelen met elkaar. 

  Groet

  Maria Boomars

  verloskundige/echoscopiste

  Dag

  Mij lijkt de suggestie van Maria prima werkbaar.

  Of een kraambezoek combineren met een poliklin partus, of (zoals we nu ook doen voor zwangeren die graag in zkh Arnhem willen bevallen, maar afstand is te ver voor eigen vlk om mee te gaan) je schakelt een eerstelijns collega in die inzage krijgt in gegevens en (voorlopig) de cliente bezoekt tot ontslag. We stellen dus ook een kraambed poule in, of vraag gericht een collega de controles te doen met onderlinge afrekening.

   

  Groet

  Jeanine

Organisatie: Rijnstate
Functie: Klinisch verloskundige
Organisatie: Verloskundigepraktijk Velp
Functie: verloskundige/echoscopiste
Specialisaties: Eerste trimester echoscopie, Nekplooimeting, Structureel Echoscopisch Onderzoek, Bestuursfunctie, Onderzoek
Organisatie: Verloskundige Praktijk Kortenhoef eo
Functie: Verloskundige 1ste lijn, Praktijkhouder
Home Home
Actueel
KennisbankConsortiaCPZ TaskforcePreventie
Over CPZ
Inloggen
Ik wil bijdragen:
Sluiten