Prikbord

Via het prikbord kun je op een makkelijke en laagdrempelige manier iets onder de aandacht brengen. Gebruik het voor korte berichten of verzoeken.

Alle deelnemers kunnen een prikbord bericht plaatsen.

Nog plaatsen beschikbaar voor cursus/workshop gezondheidsrecht en ethiek in de verloskundige praktijk op 13 maart in Amersfoort!

Hoe zit het met de privacy van uw patiënten en uw beroepsgeheim? Wat zijn uw plichten ten aanzien van de dossiervoering? Wat is de verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking met collega verloskundigen of gynaecologen. Hoe zit het met uw aansprakelijkheid bij het maken van fouten? Hoe kun je het beste handelen bij veel voorkomende juridisch-ethische dilemma’s uit de verloskundige beroepspraktijk zoals bij een conflict van plichten en het delen van vertrouwelijke informatie. Deze zaken komen aan de orde in deze cursus/workshop gezondheidsrecht en ethiek in de verloskundige praktijk op 13 maart in Amersfoort.

De leeropbrengst van deze dag is maximaal door de aansluiting met de beroepspraktijk van de verloskundige via bespreking van tuchtuitspraken en casuïstiek, door de mogelijkheid van inbreng van casus uit de eigen beroepspraktijk en door het leren van elkaar.

Een gedetailleerde beschrijving van de cursus/workshop, de leerdoelen en het dagprogramma kunt u vinden op de nascholingsagenda van de KNOV. Op http://www.houthealthcare.nl/ staat verdere informatie over locatie en aanmelding. Aanmelden kan nog tot en met zondag 25 februari.

U bent de eerste om te reageren.

Binnenkort: Intervisie CenteringParenting!

Kennis en ervaring met CenteringParenting uitwisselen? Kom naar de speciale intervisiebijeenkomst voor Parenting op 27 maart in De Bilt. Ontmoet andere consultatiebureau- artsen en assistenten, jeugdverpleegkundigen, pedagogen en opvoedondersteuners en leer van, en met elkaar!

Schrijf je in voor deze bijeenkomst via de website van CenteringHealthcare. Er zijn slechts 12 plaatsen beschikbaar. 

Trefwoord(en): CenteringParenting
U bent de eerste om te reageren.

voorstel kwaliteit nu te vinden onder voorstellen werkgroepen. Veel lees plezier!

U bent de eerste om te reageren.

Intervisiebijeenkomst Centering Veghel 2 februari: nog 4 plaatsen beschikbaar!

Het is al over ruim anderhalve week, maar als je graag kennis en ervaring wilt delen met andere verloskundigen, kraamverzorgenden of andere bij de geboortezorg-betrokken professionals, dan is het bijwonen van een intervisiebijeenkomst Centering een heel goed idee. Ook als je pas net begonnen bent met het begeleiden van Centering groepen, kun je veel tips krijgen van anderen en hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. Je leert van de ervaring van anderen én je ontvangt accreditatiepunten voor deze bijscholing. 

De volgende twee bijeenkomsten, in maart en april zijn reeds volgeboekt.

Schrijf je in voor de bijeenkomst van 2 februari!

U bent de eerste om te reageren.

Intervisie 23 januari CenteringPregnancy, nog 1 plek beschikbaar!

Wegens een dubbele aanmelding is er nog één plek beschikbaar op bovenstaande intervisiebijeenkomst. Wil je graag meedoen? Schrijf je snel in. Je kunt overigens niet wisselen als je je al voor een andere datum hebt opgegeven. 

U bent de eerste om te reageren.

Invoering van zorgdomein wordt met 1 week uitgesteld tot 22 januari.

Dan zal ZD voor verloskundigen live gaan

U bent de eerste om te reageren.
12 januari 2018 en 9 maart 2018 van 10:00-12:00 multidisciplinaire intervisie voor verloskundigen, diëtisten en diabetesverpleegkundigen. Locatie: Amstelring te Amstelveen Onderwerp: zwangerschapsdiabetes Aanmelden via website: www.jokebrandenbarg.nl
U bent de eerste om te reageren.
15 maart 2018 nascholing ‘Zwangerschapsdiabetes’ voor verloskundigen Het regioprotocol ‘zwangerschapsdiabetes’ gaat uit van intensieve samenwerking met de 1e lijns-diëtist, 1e lijns-diabetesverpleegkundige en de huisarts, naast samenwerking met de 2e lijn. De aangeboden nascholing biedt u de gelegenheid om kennis te nemen van het regioprotocol zwangerschapsdiabetes én om een indruk te krijgen van welke implicaties dit voor uw praktijk zal hebben. De werkgroep ‘regioprotocol Zwangerschapsdiabetes’ organiseert voor de 6e keer deze nascholing in de AVAG. Aanmelden via de website: www.jokebrandenbarg.nl
U bent de eerste om te reageren.

Hallo allen,

deze week weer een DB overleg gehad. Daar is de structuur van de IGO besproken. het besluit om organisaties per bloedgroep via een cooperatie te laten aansluiten bij de IGO is nu definitief. hiervoor is gekozen omdat het aantal partijen in Den Haag er groot is en de IGO anders niet meer bestuurbaar is. Wij kunnen dus door met het oprichten van de cooperatie. pas na oprichting kan ieder definitief besluiten om lid te worden. De cooperatie sluit vervolgens een samenwerkingsovereenkomst met de IGO en jaarlijks overeenkomst van opdracht.

Verder wordt er weer een afspraak gepland met verzekeraars om over het transitiebudget 2018 afspraken te maken. Er is een rekening geopend waarop de verloskundigen de modulegelden 2018 kunnen storten.

verder is er een lijst opgesteld met alle zaken die geregeld moeten worden voor de oprichting van de IGO (dit wordt ook een cooperatie). In de statuten van deze cooperatie worden dingen geregeld zoals zeggenschap, beluitvorming en besturing. Een werkgroep gaat hiermee aan de slag en doet een voorstel.

Ik hoop dat ik jullie hiermee voldoende heb geinformeerd.

groet,

 

Marijke

U bent de eerste om te reageren.

Hoe zit het met de privacy van uw patiënten en uw beroepsgeheim? Wat zijn uw plichten ten aanzien van de dossiervoering? Wat is de verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking met collega verloskundigen of gynaecologen. Hoe zit het met uw aansprakelijkheid bij het maken van fouten? Hoe kun je het beste handelen bij veel voorkomende juridisch-ethische dilemma’s uit de verloskundige beroepspraktijk zoals bij een conflict van plichten en het delen van vertrouwelijke informatie. Deze zaken komen aan de orde in deze cursus/workshop gezondheidsrecht en ethiek in de verloskundige praktijk.

Basiskennis van wet- en regelgeving in de verloskundige praktijk is van belang om op de hoogte te zijn van de eigen rechtspositie en die van de cliënt. Deze kennis draagt bij aan de bevordering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de verloskundige praktijk en kan klachten en claims voorkomen.

Tijdens de cursus/workshop gezondheidsrecht en ethiek in de verloskundige praktijk op dinsdag 13 maart 2018 staat de beroepspraktijk van de verloskundige centraal. Kennisoverdracht vindt met name plaats door het plenair bespreken van casuïstiek en tuchtuitspraken, door de mogelijkheid van inbreng van casus uit de eigen beroepspraktijk en door het leren van elkaar.

Meer informatie kunt u vinden op PE-online of via mijn website www.houthealthcare.nl. Via de website kunt u zich opgeven. Ik zie u graag op 13 maart!

Hartelijke groet,

Erik Hout

U bent de eerste om te reageren.

CenteringPregnancy trainingen in 2018 - Schrijf je in!

Het is vanaf nu (1 dec. 2017) weer mogelijk in te schrijven voor de CenteringPregnancy trainingen en intervisie de komende maanden. En wil je een training bij jou op locatie? Ook dat kan. Lees er alles over en schrijf je in op www.centeringhealthcare.nl/training

U bent de eerste om te reageren.

Het concept van de oprichtingsactie cooperatie zou ik nog op kennisnet plaatsen. Bij deze.

U bent de eerste om te reageren.

Nog 2 plaatsen! Training Centering Pregnancy Midden Limburg

Schrijf je in!

Op 1 en 2 december zijn er nog twee plaatsen op de Pregnancy training in Baexem. Wil je z.s.m. van start met Pregnancy in jouw organisatie? Kom dan naar deze training. De animo voor de training in januari 2018 is zo groot dat we waarschijnlijk meerdere mensen moeten teleurstellen. Bovendien zijn de prijzen voor trainingen m.i.v. 2018 verhoogd.

U bent de eerste om te reageren.

onderstaand het jaarverslag van het Versieteam VSV Kracht Arnhem

groet,

Elien Tap

voorzitter versieteam

U bent de eerste om te reageren.

Beste mensen,

Hierbij de aangepaste versie van het fluxusprotocol. Opmerkingen zijn hierin verwerkt en heb bronvermelding toegevoegd. Dit stuk is ook naar de collega praktijken gestuurd om commentaar op te geven.

gr. Chislaine

U bent de eerste om te reageren.

Zijn er Zorgmailgebruikers die de laatste weken ook zo vaak inlogproblemen hebben? Wij hebben de klacht neergelegd bij Zorgmail (Z-netwerken) en bij Vanad en zij vermoedden dat het een intern probleem was (het netwerk van Rijnstate ziekenhuis). Echter navraag bij eerstelijns verloskundigen leert dat zij hetzelfde probleem ook hebben, bij inloggen via praktijknetwerk of thuis.

Meld je ajb bij Zorgmail (info@zorgmail.nu) als je ook inlogproblemen hebt. Zij kunnen dan met je meekijken naar een oplossing.

Groeten Sabien

Er is 1 reactie.
 • Reactie van Z-Netwerken op 18 oktober: Inmiddels is er wat meer duidelijkheid omtrent het probleem. Het heeft te maken met een connectie limiet waardoor het proces niet meer correct functioneert. Hiervoor bestaat monitoring, echter is er geen monitoring afgegaan. Dit wordt momenteel door VANAD onderzocht en hersteld.

Deel je kennis over vormgeven cliëntparticipatie in jouw VSV

Ben jij in jouw VSV al goed op weg met het vormgeven van cliëntparticipatie? Deel dan jouw kennis en voorbeelden met CPZ. Wij zijn namelijk bezig om een leidraden te ontwikkelen over hoe de participatie van cliënten in de organisatiestructuur van een VSV (of integrale geboortezorg-organisatie) vormgegeven kan worden. En dat doen we graag aan de hand van voorbeelden en ervaringen uit het veld.

Denk daarbij aan opgedane kennis over:

 • Evaluatie patiënt journey’s
 • Kort cyclische cliëntevaluaties (app)
 • Bespreking uitkomsten ReproQ, NPS
 • Ouderinbreng audit
 • Cliëntenraad/moederraad
 • Bestuurlijke inbreng van cliënten
 • Online platforms

  Deel je voorbeeld op de kennisbank of stuur ze naar taskforce@transitiegeboortezorg.nl
   
U bent de eerste om te reageren.

Mini-symposium: verloskundigen op 1-lijn! 

Op maandag 11 december in het Auditorium van het VUmc

Doelgroep: verloskundigen

Aanmelden: w.dejager@vumc.nl

U bent de eerste om te reageren.

Voeding is een hot topic, ook tijdens de zwangerschap. In wetenschappelijke literatuur is de afgelopen 
jaren vooral veel aandacht voor de positieve invloed van een gezonde antenatale voeding op peri- en 
postnatale gezondheidsuitkomsten. In de praktijk blijkt voornamelijk aandacht te worden besteed aan 
risico’s en problemen, zoals Listeria en misselijkheid.
Met het project ‘why pregnant women eat what they eat’ slaan we een brug tussen wetenschap en 
praktijk. Dit doen we door verloskundigen en zwangere vrouwen actief mee te laten denken over
mogelijkheden voor voedingsvoorlichting met een positieve insteek gedurende de zwangerschap.
Het doel van het onderzoek is het verbeteren van de voedingsinname van zwangere vrouwen en 
daarmee ook de gezondheid van zowel moeder als kind op lange termijn. Door ons te focussen op
zwangere vrouwen met een lage sociaal-economische status (SES) proberen we bovendien 
gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen. Om dit te bereiken zoeken we antwoord op de
volgende vraag: ‘Welke tools kunnen verloskundigen in de dagelijkse praktijk gebruiken om de 
voedingsinname van zwangere vrouwen met een lage SES te achterhalen en optimaliseren?’
Deelname
Wij geloven dat de verloskundige over de vaardigheden en toegankelijkheid beschikt die essentieel 
zijn voor het verbeteren van de voedingsinname van zwangere vrouwen met een lage SES. 
Uitgebreide voedingskennis is niet nodig, we horen juist graag wat voor jou als verloskundige haalbaar 
is en wanneer bijvoorbeeld een diëtist aanvullende hulp kan bieden.
De looptijd van dit onderzoek is 4 jaar. Bij interesse in deelname benaderen we je voor een interview 
van ongeveer 1 uur, in de periode september t/m december 2017. De bevindingen uit deze interviews 
en informatie over voedingsinname en wensen van zwangere vrouwen dragen samen bij aan de 
ontwikkeling van een tool. Medewerking bij het testen van die tool in 2020 wordt zeer op prijs gesteld.
Je ontvangt een vergoeding ter compensatie van de tijd die je investeert in een interview, werving van 
zwangere vrouwen en/of het testen van de tool. 
Interesse?
Neem voor meer informatie contact op met Yvette Beulen (promovendus WUR) via e-mail 
yvette.beulen@wur.nl of telefonisch +31 (0)6 146 156 94.
 
In samenwerking met:
Met dank aan Wageningen Universiteit, Voedingscentrum en KNOV

U bent de eerste om te reageren.

Kom allemaal naar ons symposium van de NVOG Werkgroep Klinische Verloskunde!!

     Vrijdag 1 december 2017

Inschrijven via: http://www.deklinischverloskundige.nl/zorgprofessionals/jaarljks-symposium/

Symposium WG Kl. Verloskunde

U bent de eerste om te reageren.
Functie(s): verloskundige, praktijkhouder, trainer CenteringPregnancy, bestuurslid Maia
Organisatie: De Bakermat
Specialisaties: Preconceptionele zorg, Verzorgen trainingen, Bestuursfunctie, Verloskunde 1e lijn
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): 1e lijns verloskundige, versiekundige, voorzitter integrale versiewerkgroep VSV Kracht
Organisatie: Verloskundigen Lingewaard
Specialisaties: Preconceptionele zorg, Versiekunde, Verloskunde 1e lijn
Werkgebieden: Geboortezorg
Functie(s): hoofd Vrouw- en Kindzorg
Organisatie: antonius ziekenhuis
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Medewerker communicatie en administratie
Organisatie: Centering Healthcare
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Klinisch verloskundige
Organisatie: Rijnstate
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Communicatieadviseur
Organisatie: Programma Transitie Geboortezorg - TAskforce
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): AIOS gynaecologie
Organisatie: Erasmus MC
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Verloskundige/onderzoeker
Organisatie: Midwifery Science
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Verloskundige
Organisatie: Thuis in Verloskunde
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Verloskundige
Organisatie: Verloskundigenpraktijk Aanvang
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Docent gezondheidsrecht
Organisatie: Hout Healthcare
Specialisaties: Verzorgen trainingen, Onderzoek, Scholing
Werkgebieden: Onderwijs
Functie(s): Verloskundige/versiekundige en sportdiëtist
Organisatie: 1e lijns verloskundige en sportdiëtist
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Functie(s): Directeur
Organisatie: Careyn Kraamzorg
Specialisaties: (onbekend)
Werkgebieden: (onbekend)
Home
Actueel
KennisbankVraag & AntwoordConsortiaCPZ Taskforce
Over CPZ
Inloggen
Ik wil bijdragen:
Sluiten