Nieuwsbericht

VSV formaliseren naar juridische entiteit

Op 3 april 2019 geplaatst door

Het CPZ hoort steeds vaker dat VSV’s zich verder willen formaliseren en professionaliseren. In sommige gevallen leidt dit tot het oprichten van een juridische entiteit. De keuze voor het juridische construct is afhankelijk van de wensen die het VSV hieraan stelt. Daarom is het belangrijk om altijd eerst als VSV een strategische koers te bepalen en te bedenken waarom je een entiteit wilt worden. Het CPZ hoort steeds vaker dat VSV’s zich verder willen formaliseren en professionaliseren. In sommige gevallen leidt dit tot het oprichten van een juridische entiteit. De keuze voor het juridische construct is afhankelijk van de wensen die het VSV hieraan stelt. Daarom is het belangrijk om altijd eerst als VSV een strategische koers te bepalen en te bedenken waarom je een entiteit wilt worden. Sommige VSVs worden een entiteit omdat ze als VSV zorg willen gaan contracteren, andere omdat ze in VSV-verband subsidies willen aanvragen en zo zijn er nog diverse andere redenen.

In die strategisch koers bepaal je met elkaar de doelen. Die doelen bepalen uiteindelijk de vorm die daar het beste bij past. Voorbeelden van juridische vormen zijn: vereniging, stichting, coöperatie of een BV.Die doelen bepalen uiteindelijk de vorm die daar het beste bij past. Voorbeelden van juridische vormen zijn: vereniging, stichting, coöperatie of een BV.

De VSV toolkit is een hulpmiddel ter ondersteuning van dit traject>>>.
 
Wat belangrijk is om mee te nemen in de keuze voor de entiteit is om ook de lange termijn in het vizier te houden. Wat wordt de volgende stap na de oprichting van de entiteit? Als in de strategische koers is opgenomen dat integrale bekostiging volgens de beleidsregel IB een volgende stap is, dan zijn er tot op heden twee juridische modellen die door de verzekeraars worden gecontracteerd. Dit zijn coöperatie niet zorgverlener en het businessunitmodel. Andere juridische modellen zijn niet fiscaal en juridisch getoetst.
 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Home Home
Actueel
Overzicht VSV'sKennisbankConsortiaCPZ TaskforcePreventie
Over CPZ
Inloggen
Ik wil bijdragen:
Sluiten